JANGAN Klik sini:

Tuesday, April 24, 2007

PERBAHASAN BAHASA INGGERIS DI SMK (BM) SARATOK.

Nurul Izni, Maryam, Gerald, Norlia dan Cik Pawa.
Jangan putus asa ok...
Oleh: Norlia bt. Isha (5A)

SARATOK 3 APRIL - Pertandingan Bahas Bahasa Inggeris Ala Parlimen Bagi Sekolah-sekolah Menengah telah berlangsung di SMK (BM) Saratok selama 2 hari.
Sekolah SMK Pusa telah menghantar seramai 4 orang pelajar untuk mewakili sekolah. Mereka terdiri daripada Nurul Izni bt. Hj. Ossen, Maryam Suhaila bt. Bohari, Gerald Grino ak Apil dan Norlia bt. Isha dan diringi oleh seorang seorang guru pengiring, Cik Pawa ak Igai.
Acara dimulakan dengan pendaftaran peserta dan kemudian mesyuarat oleh guru-guru pengiring. Sekolah kita dikejutkan apabila tajuk perbahasan telah ditukar pada saat-saat akhir menyebabkan peserta kita tidak bersedia dan menyebabkan mereka telah kecundang pada peringkat awal. Rata-rata peserta melahirkan rasa kecewa disebabkan hal tersebut memandangkan mereka telah bertungkus lumus untuk mencari bahan dan menghafal teks.
Keadaan ini disebabkan sekolah kita terlewat diberitahu tentang pertukaran tajuk dan fak yang dihantar oleh sekolah tersebut kurang jelas.
Sebanyak 10 buah sekolah telah mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut iaitu SMK St.Augustine Betong, SMK (BM) Saratok, SMK Pusa, SMK Ulu Layar, SMK DP Kedit, SMK Agama Sri Aman Saratok, SMK Saratok, SMK Spaoh dan SMK Kalaka Roban.
Walaupun pasukan bahas sekolah kita tidak berjaya, diharapkan janganlah berputus asa dan diharapkan tahun hadapan cuba lagi.

No comments: